Predstavitev pilotnega projekta predelave japonskega dresnika v papir

  • 14.12.2016

V letu, ko Ljubljana ponosno nosi naziv Zelena prestolnica Evrope, se je z namenom ponovne uporabe invazivnih rastlin povezalo pet partnerjev iz različnih strok in sektorjev. S pomočjo prostovoljcev in s trdim delom, smo med prvimi na svetu izdelali papir iz japonskega dresnika na polindustrijski ravni. 

Japonski dresnik se uvršča na seznam stotih najbolj invazivnih tujerodnih vrst na svetu, v Mestni občini Ljubljana pa v sodelovanju s Snago d.o.o. prebivalcem in nevladnim organizacijam že dve leti omogočamo njegovo brezplačno oddajo v zbirnih centrih. Zbran dresnik se nato preda v sežig.

Prvi korak v smeri spreminjanja ravnanja z invazivnimi vrstami in njihovo ponovno uporabo je storil Re-generacija kolektiv, ki je v japonskem dresniku prepoznal obilen in lokalno dobro dostopen nadomestni vir celuloze.  Po nasvetu Botaničnega vrta Univerze v Ljubljani in v organizaciji Oddelka za varstvo okolja Mestne občine Ljubljana so prostovoljci nabirali suha stebla japonskega dresnika, saj na ta način skrajšamo proces proizvodnje, ker ni potrebno dodatno sušenje materiala. S pomočjo Snage d.o.o., ki je opravilo mletje in prevoz odstranjenega materiala, je nato Inštitut za celulozo in papir izdelal 415 kg papirja. Kar je izjemen dosežek, saj gre za povsem nov, inovativen pristop k izdelavi papirja na polindustrijski ravni. 

 Na dogodku, ki bo v Točki.Zate. na Mestnem trgu v sredo 14. decembra ob 11. uri, bo predstavljen potek pilotnega projekta in njegovi rezultati. Poleg samega papirja so to še papirnate vrečke, beležke in angleška različica Snagazina. Pridružite se nam!