Moje ljubezensko pismo planetu

  • 31.05.2016

Muzej in galerije mesta Ljubljane v Ljubljani - Zeleni prestolnici Evrope 2016 v poletnih mesecih gostijo svetovno znanega fotografa Sebastiãa Salgada z njegovim zadnjim ciklom fotografij Geneza, ki ga je sam avtor poimenoval za svoje »ljubezensko pismo planetu«. Sporočilo razstave Geneza in Salgadova okoljevarstvena prizadevanja so navdihnila tudi okoljevarstveno iniciativo Moje ljubezensko pismo planetu (#lovelettertotheplanet), ki jo sestavljamo Muzej in galerije mesta Ljubljane, Oddelek za varstvo okolja Mestne občine Ljubljana, Botanični vrt Univerze v Ljubljani ter društvi Ekologi brez meja in Re-generacija. Namen iniciative je ozaveščati in prispevati k ohranjanju naravnih ekosistemov in čistega okolja.

Prebivalci in obiskovalci Mestne občine Ljubljana ste vabljeni k ogledu razstave, pri čemer boste lahko na »drevesne liste«, izrezane iz dresnikovega papirja, napisali svoja »ljubezenska pisma planetu«. Ta bodo izobešena na (v drevo oblikovani) instalaciji v Mestnem muzeju Ljubljana. Vsak obiskovalec bo v zahvalo za napisano pismo dobil v dar semena avtohtonih rastlin, prav tako vložena v dresnikov papir (po principu nične stopnje odpadkov ─ »zero waste«). Na novo posajene neinvazivne avtohtone rastline bodo tako simbolno nadomestile invazivne tujerodne rastline, ki jih odstranjujemo tudi v okviru kampanje Rokavice gor!.

Doživetja fotografij neokrnjenih kotičkov Zemlje in bitij, ki živijo v sožitju z njo, bodo od 31. maja do 31. avgusta 2016 na ogled na dveh razstaviščih – v Galeriji Jakopič in v Mestnem muzeju Ljubljana.

Avtor fotografij je Andrej Peunik / MGML