AMBROZIJA

Vam težave povzroča ambrozija?

Ambrozija ali pelinolistna žvrklja je invazivna tujerodna rastlina, ki izvira iz Severne Amerike. V prejšnjem stoletju so jo v Evropo nehote zanesli kot plevelno primes žitu in oljnicam. V zadnjih dvajsetih letih se je tudi v Sloveniji močno razširila. Ima velik vpliv na zdravje ljudi, saj je njen pelod glavni krivec za jesenski seneni nahod. 

Po videzu prav nič ne izstopa

Ambrozija je enoletna zelnata rastlina. Listi so dvakrat pernato deljeni, spiralno nameščeni na steblo in na zgornji in spodnji strani enake zelene barve (njej podoben pelin ima spodaj sivkaste liste). Steblo ambrozije je močno razraslo. V avgustu se na vrhu poganjkov razvijejo zelena grozdasta socvetja moških koškov. Ženska socvetja se razvijejo v majhnih skupinah v zalistjih. Steblo in listni peclji so porasli z dolgimi štrlečimi dlakami. Do poletja zraste v višino približno pol metra, lahko pa tudi vse do dveh metrov. A če so bile rastline pokošene, lahko zacvetijo visoke le nekaj centimetrov. 

Odstranjevanje ambrozije

Pogostnost alergij, povezanih z ambrozijo, hitro narašča. Da bi zmanjšali škodljive vplive na zdravje ljudi, morajo pri nas vsi imetniki zemljišč po odredbi odstranjevati ambrozijo. Pri tem se moramo ustrezno zaščtiti in ravnati tako, da rastlin ne bomo še bolj razširili. 

 • Naučite se prepoznati ambrozijo. Če se pojavi na vaših zemljiščih, rastline skupaj s koreninami čim prej izpulite.
 • S puljenjem lahko odstranite tudi že ustaljene manjše sestoje, pri večjih pa z večkratno košnjo (konec junija, sredi julija, v začetku avgusta) preprečite cvetenje. Če so rastline že zacvetele, jih ne kosite, ker boste s tem še bolj razširili pelod ali semena. 
 • Cvetni prah se v največjih količinah sprošča zjutraj in dopoldne, zato je odstranjevanje najbolje izvajati popoldne in pred cvetenjem, torej od maja do sredine julija. 
 • Necvetoče rastline odložite na kompost ali v zabojnike za organske odpadke. Že cvetoče rastline je treba uničiti na način, da se prepreči nastanek semena oz. seme ne more več kaliti – zažig ali oddaja v sosežig.
 • Pri delu uporabljajte rokavice, če so rastline že zacvetele pa tudi dihalno masko. Ko končate, operite vsa delovna oblačila. Otroci in osebe, alergične na ambrozijo, naj ne odstranjujejo ambrozije. 
 • Po odstranitvi območje več let redno spremljajte. Semena ambrozije so kaljiva več kot desetletje in lahko ponovno poženejo iz semen v prsti. 

Seneni nahod

Med cvetenjem, v drugi polovici avgusta in prvi polovici septembra, se pelod ambrozije v velikih količinah sprošča v zrak. Pri ljudeh, ki so alergični na ambrozijo,se pojavijo draženje v nosu in kihanje, voden izcedek iz nosu ali zamašen nos, srbenje in solzenje oči, srbenje v žrelu in ušesih. Če imate jesenski seneni nahod, se o uporabi protialergijskih zdravil posvetujte z zdravnikom. Težave lahko omilite s temi ukrepi:

 • Spremljajte dnevna poročila Nacionalnega inštituta za javno zdravja o količinah peloda v zraku. Koncentracije so največje konec poletja. Takrat se čez dan ne zadržujte na prostem daljši čas in ne izvajajte športnih dejavnosti. Zvečer in po dežju je količina peloda v zraku manjša.
 • Prostore zračite zvečer in po dežju.
 • Po prihodu domov se oprhajte, umijte si lase in se preoblecitev drugo obleko. Oblačil, ki ste jih nosili zunaj, ne odlagajte v spalnih prostorih.
 • Pri vožnji z avtom imejte okna zaprta, v klimatskih napravah pa uporabljajte ustrezne zračne filtre.
 • Po božanju psov in mačk, ki se gibljejo zunaj, si umejte roke, saj se pelod nabira v kožuhu.
 • Med cvetenjem ambrozije perila ne sušite zunaj.

Rezultati popisa škodljivih rastlin iz rodu na širšem območju mesta Ljubljana.

© 2018 Rokavice gor. Vse pravice pridržane.